BH Clubbing
Ubija za sat vremena: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu
Datum: Utorak, 07.11.2017. // Broj pregleda: 663 // Kategorija: Zanimljivosti // Autor: //
U 1940-ima se u blizini jezera Karačaja smjestila tajna ruska tvornica za izradu nuklearnog oružja i plutonija. Danas je jezero zatrpano betonom, a okolno stanovništvo izloženo je radijaciji...

Prekrasno jezero Karačaj nalazi se u Rusiji i toliko je lijepo da vam zastane dah. No, koliko je lijepo, toliko je i smrtonosno.

Naime, Karačaj je službeno najzagađenije mjesto na planetu i za samo sat vremena boravka u blizini tog jezera možete primiti smrtonosnu dozu radijacije.

Uzrok ogromnih količina zračenja je obližnji nuklearni pogon koji je s radom prestao 29. rujna 1957., nakon nesreće u kojoj je zakazao sustav za hlađenje.

Tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća u blizini jezera smjestila se tajna ruska tvornica za izradu nuklearnog oružja i plutonija. U pitanju je bio sovjetski projekt atomskih bombi.Nakon Drugog svjetskog rata, Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranija i plutonija.

Naime, plutonij ispušta alfa zračenje koje uglavnom prolazi kroz naše tijelo. Ukoliko se sudari s molekulama u našem organizmu, odnosno s molekulama iz jezgre stanice, mogu nastati ozbiljna oštećenja na kromosomima.

Nuklearno postrojenje u gradu Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948., a rupe u znanju sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procjenu sigurnosnih odluka.

Ekološki problemi se nisu osobito uzimali u obzir u tim fazama razvoja nukleranih programa. U početku se visoko radioaktivni otpad odlagao u obližnju rijeku, koja ga je odvodila do rijeke Ob, putujući dalje do Arktičkog oceana.

Kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom, a nakon eksplozije nuklearnog postrojenja 1957. radijacija je postala smrtonosna.

Stanovništvo je evakuirano, no unatoč tome veliki broj ljudi nije se htio preseliti, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i zrak te piju zagađenu vodu. Jezeru se ipak ne približavaju, a razina smrtnosti i raka očekivano je ogromna.

Karačajsko jezero danas je zatrpano betonom čija je namjena držati radioaktivni talog dalje od obale. Nizvodno, u rijeci Techa gotovo ni nema tragova radijacije, iako su uzvodni tokovi zagađeni te iz njih neće biti sigurno piti još stotinama godina.

Datum: Utorak, 07.11.2017.
Broj pregleda: 663
Kategorija: Zanimljivosti
Autor:
IZVOR: 24sata.hr

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Pametni i zanimljivi: Ova tri znaka su najveći genijalci zodijaka
Ova će majica ponovno dominirati modnom scenom
 
Može li nadmašiti Despacito? Luis Fonsi ima novi hit i to sa seksi pjevačicom!
Skandal u obitelji: Slavna pjevačica krila polusestru koju je njen otac dobio iz afere s prostitutkom
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Znanstvenici tvrde: Ovu osobinu imaju pametni ljudi, a glupani je nemaju (962)
 
Može li nadmašiti Despacito? Luis Fonsi ima novi hit i to sa seksi pjevačicom! (920)
10 stvari koje se tijelu dogode zbog seksa, nije uvijek ugodno (543)
Skandal u obitelji: Slavna pjevačica krila polusestru koju je njen otac dobio iz afere s prostitutkom (519)
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Dernek koji je za babu i didu priređen u zračnoj luci postao viralni hit
 
Ubija za sat vremena: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu
Najveće jezero svijeta nestaje - napokon otkrili zašto
U čemu je zapravo tajna osmijeha Mona Lise?
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2014. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping