BH Clubbing
Dižu želudac: Ovo su uvjerljivo najsmrdljivija jela na svijetu
Datum: Ponedjeljak, 29.09.2014. // Broj pregleda: 2552 // Kategorija: Sport & Fun Sport // Autor: M.Z. //
Delicije nisu samo jela koja su fina, lijepo izgledaju i mirišu. Svijet je također prepun 'delicija' koje smrde i to toliko da ih se zabranjuje u avionima, pa čak i državama...5. Century Egg
Prevedeno s engleskog jezika - 'Stoljetno jaje' je kineska delicija koja se priprema na krajnje bizaran način. Naime, pileće, pačje ili prepeličje jaje stavlja se u smjesu od gline, soli, vapna i pepela koja se potom uranja u smjesu od rižinih ljusaka. Jaja tako stoje, u idealnom slučaju tri godine, nakon čega se otvaraju. S obzirom na veliku potražnju, Kinezi su malo ubrzali cijeli proces, pa on u većini slučaja danas traje oko nekoliko mjeseci.
Sve spremne kušati ovu 'deliciju' očekuje otvrdnuta, vrlo tamna masa sa želatinastom unutrašnjošću koja ima teško podnošljiv miris amonijaka i sumpora. Ovaj je recept sasvim slučajno izmišljen prije petstotinjak godina, za vrijeme Ming dinastije.

4. Kiviak
Kiviak je jelo koje Eskimi na Greenlandu spremaju već stoljećima. Nakon što ulove nekoliko stotina auka (vrsta ptice), Eskimi ih bez ikakvog čišćenja stavljaju u kitov želudac. Nakon što ga napune do vrha i čvrsto zatvore, želudac stavljaju pod hrpu kamenja gdje ostaje punih sedam mjeseci.
Nakon što je fermentacija završena, želudac s pticama otvara se samo u posebnim prilikama poput svadbi i rođendana. Tada se s ptica skine perje te ih se jede bez ikakve dodatne pripreme, a poseban su specijalitet iznutrice koje se usred fermentacije pretvore u tekućinu.

3. Durian
Durian je zapravo voće koje uspijeva u jugoistočnom dijelu Azije. I dok ga neki smatraju 'kraljem voća', u nekim je zemljama ova voćka toliko omražena da je čak i zabranjena. Plod Duriana može narasti i do tridesetak centimetara, a meka unutrašnjost ima teksturu i okus pokvarenog luka. Koliko je pak odvratan njegov miris najbolje prikazuje priloženi video.

2. Surströmming
Ukratko, Surströmming je fermentirana baltička haringa te pripada švedskoj tradicionalnoj kuhinji. Sprema se od 16. stoljeća, a priprema je vrlo jednostavna. Haringa se stavlja u mješavinu sa solju kako bi se spriječilo truljenje, a proces fermentacije koji traje minimalno šest mjeseci odrađuje ostalo. Surströmming se jede gotovo isključivo vani zbog legendarno odvratnog mirisa koji podsjeća na mješavinu smrada znoja, bljuvotine, octa i pokvarenih jaja.
Za kraj - dovoljno je spomenuti da se limenka ove ribe ne smije unositi na avione Air Francea i British Airwaysa.

1. Stinky Tofu
Tofu je delicija obožavana diljem svijeta, a njegova smrdljiva verzija isto je tako poznata zbog notorno smrdljivog mirisa. Ipak, radi se o deliciji obožavanoj u jugoistočnoj Aziji iz samo njima poznatih razloga. On se priprema tako da se obični tofu stavlja na određeno vrijeme u mješavinu fermentiranog mlijeka, mesa, biljki i morskih plodova. Proces fermentacije traje i po nekoliko mjeseci, često uz (poželjnu) pojavu crva.
Oni koji su isprobali smrdljivi tofu kažu da njegov miris podsjeća na onaj trulog smeća ili trulog mesa, a okus je navodno bolji što je smrad veći.
Zanimljivo - ovaj tofu jedina je hrana koju Andrew Zimmerman, gastronom poznat po kušanju najbizarnijih jela svijeta, nije mogao pojesti.
Datum: Ponedjeljak, 29.09.2014.
Broj pregleda: 2552
Kategorija: Sport & Fun Sport
Autor: M.Z.
IZVOR: 24sata.hr

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Udruga Moba uspješno realizirala projekt: Promocija tehničke kulture među djecom i mladima
Gradonačelnica Pariza: Nismo spremni za 15 milijuna ljudi na Olimpijskim igrama
VIDEO Đoković: Ne želim zvučati bahato, ali mislim da mogu osvojiti Golden Slam
VIDEO Hazard odbio 52 milijuna godišnje za povratak na teren: Imam dovoljno novca
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Za ručak napravite sočni domaći hamburger i oduševite ukućane
Zbog čega jaja ne biste trebali držati u vratima frižidera
Kreativne ideje da vaša djeca jedu povrće i voće
Ove četiri namirnice ne smijete podgrijavati, time riskirate smrtonosne patogene
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2024. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping