BH Clubbing
Ljubav u Mostaru sve češće kod psihologa
Datum: Četvrtak, 08.01.2015. // Broj pregleda: 2425 // Kategorija: Zanimljivosti // Autor: Sa.M. //
Mladi u Mostaru zbog ljubavnih problema sve češće traže pomoć psihologa, potvrdila nam je psihologinja Dijana Ivanišević.

''Vrlo često mi se za pomoć obraćaju mladi zbog razgovara o svojim ljubavnim problemima'', rekla je za Bljesak.info ova magistrica psihologije i certificirani hipnoterapeut.

Stručni savjeti liječe ljubavne probleme

Naime, odlazak kod psihologa jedno je od (modernih) rješenja kada imate ljubavnih problema. Istraživanja su pokazala kako se ljudi najlakše otvaraju strancu, a i stručne osobe će savjetima pomoći da se osobe osjećaju bolje. Razni psiholozi također upozoravaju kako ljubavni problemi mogu biti okidač za pojavu raznih depresivnih ponašanja.

Kada je Mostar i ljubavne veze u pitanju, Udruženje mladih psihologa je provelo istraživanje kako svaka četvrta veza trpi neki oblik nasilja. To istraživanje je pokazalo također da i muškarci i žene vrše nasilje podjednako s tim da su muškarci česti počinitelji fizičkog nasilja dok žene češće psihički zlostavljaju svoje partnere.

Prema rezultatima istraživanja zastupljeno je i psihičko i fizičko nasilje s tim da se mnogo više priča o fizičkom nasilju koje ima vidljive posljedice.

''Psihičko zlostavljanje je mnogo teže uočiti jer nema fizičkih dokaza o zlostavljanju i većina osoba koja trpi ovaj vid nasilja ne priča o tome ili smatra da odnos koji ima s partnerom nije nasilnički. Dugoročno gledano psihičko zlostavljanje ima teže i dugotrajnije posljedice od fizičkog'', rekli su nam iz Udruženja mladih psihologa Mostar.

Ostanak u vezi sa nasilnikom

Na pitanje koliko se mladih izrazilo da je bilo podložno nekoj vrsti nasilja u vezi, iz Udruženja odgovaraju kako je 60 posto ispitanika izjavilo da je bilo izloženo određenoj vrsti nasilja barem jednom u životu.

''Od tih 60 posto više od 40 posto su žene. Smatramo da je ovaj broj u stvarnosti čak i veći i da je mnogo veći broj muškaraca izložen nasilju nego što to rezultati istraživanja pokazuju'', rekli su iz Udruženja.

Unatoč tome, što svakodnevno trpe nasilje u vezama, mladi rijetko prekidaju ovakve veze i to iz više razloga. Glavni razlog ostanka u vezi su strah od osvete ukoliko žrtva prekine vezu, osjećaj manje vrijednosti koji osjeća žrtva a koji joj je nametnut od partnera.

Kako objasnili iz Udruženja neke žrtve smatraju da ne zaslužuju bolje ili da ih nitko neće tako voljeti. Određen broj žrtava se patološki veže za nasilnika i njima je potrebna pomoć da bi uopće shvatili da ta veza nije zdrava i da su one žrtve.
Datum: Četvrtak, 08.01.2015.
Broj pregleda: 2425
Kategorija: Zanimljivosti
Autor: Sa.M.
IZVOR: bljesak.info

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Messi otkrio što misli o tituli najboljeg strijelca i šansama Barcelone u Ligi prvaka
5 znakova po kojima možemo prepoznati da nam je imunitet oslabljen i kako ga osnažiti
Ne može se s njima: Ovo su najiritantniji horoskopski znakovi
Nevjerojatan prizor: Morski pas doplivao skroz do obale
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Kako da se što prije oporavite od ljubavnog neuspjeha
Hit snimka na internetu: Mostarke uživo prenose pljačku i oslobađanje taoca
Organizirani prijevoz iz čitave BiH na MOSTAR SUMMER FEST!
Najavljen najjači Mostar Summer Fest do sada!
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2021. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping