BH Clubbing
Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: Sedam godina magije skokova
Datum: Četvrtak, 06.08.2015. // Broj pregleda: 1957 // Kategorija: Zanimljivosti // Autor: //
Proteklih sedam godina, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo putuje širom svijeta, dovodeći najbolje svjetske skakače na najatraktivnije i najegzotičnije lokacije, i pomjerajući granice ovog ekstremnog sporta. Ove sezone, u kalendar prvenstva po prvi put je uvrštena i Bosna i Hercegovina.Svjetskom prvenstvu prethodilo je skoro desetljeće pojedinačnih Red Bull Cliff Diving natjecanja. Konačno, 2009. godine je odlučeno da se uvede prvenstvo u punom formatu, koje će trajati cijelu sezonu. U ovih sedam godina, prvenstvo je postavilo visoke standarde i dovelo sport do sasvim nove razine. Pojavila se cijela plejada mladih skakača koji garantiraju da će se ekspanzija cliff divinga nastaviti i narednih godina. U 2014. godini uvedeno je i prvenstvo za žene, s tri natjecanja u sezoni.

Natjecanja prvenstva se održavaju u prirodnim i urbanim okruženjima, na veličanstvenim kamenim liticama, povijesnim lokacijama, kultnim građevinama i znamenitostima. Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo do sada je obišlo 23 zemlje na četiri kontinenta, a posljednji ovosezonski turnir u Bilbau bit će ujedno i jubilarno 50. natjecanje. U prvih šest sezona, natjecanjima je nazočilo 784.000 gledatelja, a rekord drži La Rochell (Francuska) sa 75.000 gledatelja na drugom natjecanju ove sezone, nakon prošlogodišnjih 70.000.

Pobjednik prvog prvenstva bio je Kolumbijac Orlando Duque, legenda cliff divinga i čovjek sa najviše svjetskih titula u visinskim skokovima. Naredne godine prvenstvo osvaja Gary Hunt i od tada traje njegova dominacija, koju je 2013. godine prekinuo Rus Artem Silchenko, ali Hunt već 2014-e vraća titulu, i trenutno uvjerljivo vodi u ukupnom poretku sezone 2015. Pobjednica prvog prvenstva za žene bila je Rachelle Simpson, s uvjerljive tri pobjede iz tri natjecanja.

Na svakom natjecanju sudjeluje deset stalnih skakača i po četiri skakača s pozivnicom. Među desetoricom stalnih skakača su petorica najbolje plasiranih iz prethodnog prvenstva i petorica koja svoje mjesto izbore u kvalifikacijama. Skakači s pozivnicom, ili džokeri, biraju se na osnovu nastupa u prethodnim prvenstvima i kvalifikacijama.

Skokove ocjenjuje petočlani međunarodni žiri, koji se bira iz grupe od 13 članova. Dovoljno je spomenuti imena poput Dmitrija Sautina, osvajača više međunarodnih medalja od bilo kojeg olimpijskog skakača, ili Grega Louganisa, osvajača četiri olimpijska i pet svjetskih zlata. Glavni sudac je Claudio de Miro, jedan od osnivača Svjetske federacije visinskih skokova.

Ove godine na rasporedu prvenstva su dvije nove zemlje: Kolumbija na otvaranju sezone i – za koji dan – Bosna i Hercegovina. U Mostaru će, 15. kolovoza na Starom mostu, 14 elitnih svjetskih skakača u tri sekunde skoka sa 27 metara visine izvoditi akrobacije od kojih zastaje dah, postižući pritom brzine veće od 85 km/h.

Za sve informacije i vijesti o Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu i natjecanju u Mostaru, pratite redbull.ba i službenu stranicu natjecanja.
Datum: Četvrtak, 06.08.2015.
Broj pregleda: 1957
Kategorija: Zanimljivosti
Autor:
IZVOR: bljesak.info

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Maldini više nema koronavirus
Kroos razbjesnio Španjolsku: Igrači Barcelone plaće poklanjaju klubu, a ne bolesnima
Ella Dvornik: Ne preostaje ništa drugo nego stavit cijelu državu u prisilnu karantenu
Iva Jerković objavila fotku u badiću na kojoj izgleda kao milijun dolara
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Iva Jerković objavila fotku u badiću na kojoj izgleda kao milijun dolara (502)
Emily Ratajkowski objavila golu fotku, tipovi ljubomorni na pozu njenog muža (467)
Prošetao po bolnici "da se uvjeri u koronu". Dobio 3 mjeseca zatvora (359)
Ecija objavila fotku u minijaturnom bikiniju: Tijelo koje neću imati ovo ljeto (358)
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Hit snimka na internetu: Mostarke uživo prenose pljačku i oslobađanje taoca
Organizirani prijevoz iz čitave BiH na MOSTAR SUMMER FEST!
Najavljen najjači Mostar Summer Fest do sada!
#vannaukosaci: Nakon 10 godina glazbena diva oduševila dvosatnim koncertom pod pokroviteljstvom HT Eroneta
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2020. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping