BH Clubbing
R.E.M. Rastali su se pošteno i nenarušena integriteta
Datum: Petak, 30.09.2011. // Broj pregleda: 2617 // Kategorija: Zanimljivosti // Autor: D.L. //
Čak i posljednjih godina, kad je njihova globalna relevantnost ozbiljno dovedena u pitanje, Michael Stipe, Mike Mills i Peter Buck ostali su simbol kreativne vjerodostojnosti i autorske nepotkupljivosti unutar nemirne svjetske rock-scene.

“I pas s tri noge još je uvijek pas – samo što će morati naučiti trčati na drukčiji način.” Tako je glasio komentar Michaela Stipea kad je R.E.M. – nakon što ih je u listopadu 1997. napustio bubnjar Bill Berry – bio sveden na trio. No njegova izjava zvučala je više kao čin samoohrabrenja nego kao kategorička tvrdnja. Od prekjučer jedan od najboljih američkih sastava druge polovine dvadesetog stoljeća službeno više ne postoji, a mnogi su ‘analitičari’ skloni tvrdnji da se bend, nakon onog traumatičnog događaja iz ‘97., zapravo nikada nije uspio posve oporaviti.


Naravno, to je tek djelomično točno. Puna tri desetljeća, od osnutka i prvog singla “Radio Free Europe” (1981.) pa sve do posljednjeg albuma (ovogodišnjeg Collapse Into Now), R.E.M. je funkcionirao kao homogena i čvrsta glazbena ekipa, ali i skupina odanih i iskrenih ‘frendova’ teško prilagodljivih suradnicima sa strane. U vremenu posvemašnje glazbene komercijalizacije i borbe za svaki dolar, u vremenu kad se bendovi raspadaju uz međusobna optuživanja, a katkad i sudske tužbe bivših članova, R.E.M. se razišao u duhu glazbe koju su stvarali: pošteno i nenarušena ljudskog integriteta, kao doživotni prijatelji. Čak i kao trojac ispaljivali su kreativne iskre koje su mnogo mlađu konkurenciju držale na krajnjem oprezu.

Nakon 31 godine duge karijere, Michael Stipe, Mike Mills i Peter Buck odlučili su da je vrijeme zatvoriti poglavlje zvano R.E.M.
U priopćenju na službenim stranicama grupe objavili su kako više ne planiraju zajednički stvarati glazbu.
"Svim našim suradnicima i prijateljima: odlučili smo završiti priču zvanu R.E.M. Ponosni smo na sve postignuto i zahvaljujemo svima koje je naša glazba barem malo dirnula i koji su uživali slušajući nas" stoji u zajedničkom priopćenju iza kojeg slijede osobna priopćenja koja nimalo ne pomažu u traženju odgovora što je dovelo do ove odluke.

"Uvijek smo bili bend, ekipa u pravom smislu riječi. Poput braće. Nema neslaganja, odlazaka, nema natezanja s odvjetnicima. Odluku smo donijeli zajednički smatrajući da je tako najbolje. Jednostavno je došlo pravo vrijeme za razlaz" kazao je basist Mills.Posljednji, 15 album "Collapse Into Now" objavili su u ožujku ove godine.
Datum: Petak, 30.09.2011.
Broj pregleda: 2617
Kategorija: Zanimljivosti
Autor: D.L.
IZVOR: večernji.hr

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Messi otkrio što misli o tituli najboljeg strijelca i šansama Barcelone u Ligi prvaka
5 znakova po kojima možemo prepoznati da nam je imunitet oslabljen i kako ga osnažiti
Ne može se s njima: Ovo su najiritantniji horoskopski znakovi
Nevjerojatan prizor: Morski pas doplivao skroz do obale
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Najzgodniji robijaš: Dijete sam heroinskih ovisnika, moj otac je ubio...
Umjesto nastupa završio iza rešetaka: Slavnog repera konačno pustili iz zatvora
Svjetska zdravstvena organizacija premorenost poslom zvanično proglasila bolešću
Zbog selfieja su se pojavili ozbiljni problemi, provjerite imate li ih i vi
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2023. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping