BH Clubbing
Ovo će vas šokirati: Znanstvenici otkrili kad kava više nema nikakav učinak
Datum: Utorak, 29.08.2017. // Broj pregleda: 1552 // Kategorija: Lifestyle // Autor: //
Ovisnike o "čarobnom jutarnjem napitku" mogla bi razočarati činjenica da on ipak nije tako čaroban. Kava naime, prema najnovijem otkriću, ne djeluje na vas ako ste kronično neispavani, što već podrazumijeva da niste dobro spavali tri noći zaredom.

Ozy prenosi rezultate studije znanstvenika specijaliziranih za spavanje koji su je predstavili 2016., a u kojoj zaključuju da vas, ako ste samo tri noći malo ili loše spavali, kofein neće razbuditi, i neće vam pomoći da bolje radite, mislite ili se osjećate.

Tracy Doty s Instituta Walter Reed Army, koje je vodilo istraživanje, kaže da svaku noć koju nedovoljno spavate stvarate "dug" u satima sna koji se nakuplja, pa ista količina kofeina jednostavno više nije dovoljna da nadoknadi izgubljeno spavanje.

Ranije studije su uglavnom svoje ispitanike držale budnima cijelu noć da bi pratili kako će im kava pomoći da se razbude, i ostanu "normalni". No ova studija je ispitanike "slala" na spavanje na pet sati po noći, što je manje od sedam do osam preporučenih sati. Testirali su 48 odraslih osoba koji su najprije spavali po deset sati, pet noći zaredom, da bi na početku bili na "istom nivou" odmora. Idući tjedan su ih budili nakon pet sati.

Potom su im, bez njihova znanja, dali kofein ili lažnu zamjenu, dva puta dnevno - u osam sati ujutro i u podne. Od trenutka kad bi se probudili pa do trenutka kad bi legli spavati ispitanici su morali proći nekoliko testiranja, pa se mjerilo vrijeme koliko im treba da reagiraju, raspoloženje i pospanost, osobito u razdoblju dana kad su jako zaposleni ili kad dođu kući pa obavljaju "milijun stvari".

Na početku su ispitanici koji su konzumirali pravi kofein reagirali puno bolje od onih koji su konzumirali lažni, no to je trajalo samo tri dana. Nakon tri noći s premalo sna, počeli su biti manje koncentrirani, umorni i živčani - baš kao oni koji nisu ni "okusili" kofein.

Znanstvenici su zaključili da "dug" sna koji nakupite ne možete previše nadoknaditi s kavom jer se nespavanje nakuplja, a tako i njegovi loši efekti. Također, ne možete ni u samo jednoj noći nadoknaditi što ste "cijeli tjedan malo spavali". Preporučuju da ako ste neko vrijeme spavali premalo ili loše, nastojite nekoliko noći zaredom spavati i po deset sati da dođete sebi.

- Nema "besplatnog ručka". Kad tad ćete morati spavati - zaključili su. Više možete čitati na Ozy.com.
Datum: Utorak, 29.08.2017.
Broj pregleda: 1552
Kategorija: Lifestyle
Autor:
IZVOR: jutarnji.hr

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Messi otkrio što misli o tituli najboljeg strijelca i šansama Barcelone u Ligi prvaka
5 znakova po kojima možemo prepoznati da nam je imunitet oslabljen i kako ga osnažiti
Ne može se s njima: Ovo su najiritantniji horoskopski znakovi
Nevjerojatan prizor: Morski pas doplivao skroz do obale
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
"Ibrahimović je Milanova jedina nada"
Alexis Sanchez: Nije mi jasno zašto mi je United to radio
Playboyeva zečica obukla najmanji bikini ikad i skoro pokazala sve
Unitedu prijeti noćna mora teška 61 milijun funti
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2023. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping