BH Clubbing
Nedostatak magnezija jedan je od vodećih nutritivnih deficita
Datum: Petak, 22.03.2019. // Broj pregleda: 516 // Kategorija: Lifestyle // Autor: Foto:google.ba //
Česte glavobolje, grčevi u nogama, nesanica, samo su neki od primjera nedostatka magnezija u ljudskom organizmu.

Magnezij je jedan od sedam najvažnijih makroelemenata neophodnih za normalno funksioniranje organizma. Potreban je svakom organu u tijelu, a posebno srcu i mišićima. Ljekari ga preporučuju i u prevenciji povišenog krvnog pritiska, kod nesanice, umora, osteoporoze, migrene, dijabetesa i mnogih drugih oboljenja.

Evropska agencija za sigurnost hrane navela je, u svojoj posljednoj izjavi, da magnezij doprinosi normalnim psihološkim funkcijama, održava dobar krvni pritisak i koncentraciju glukoze u krvi, te poboljšava funkcije imunog sistema i smanjuje umor. Poznato je da magnezij učestvuje u preko 300 različitih metaboličkih procesa, pa je, kao takav, neophodan za normalno funkcioniranje nervnog, mišićnog i koštanog sistema.

Ljudsko tijelo sadrži oko 25 grama magnezija raspoređenih u kostima, mišićima, mekim tkivima i tjelesnim tečnostima. Organizam ne može sam da proizvede magnezij, te se on mora unosti hranom. Iako se magnezij u prirodi može naći u zelenom povrću, žitaricama, orasima, grahu, kukuruzu i mesu, problem nastaje zbog zagađenja zemlje koja je sve siromašnija esencijalnim mineralima i vitaminima, a posljedica toga je i da su biljke sve siromašnije ovim hranljivim materijama. Tako i studijske procjene govore da čak 50 odsto odraslih osoba ima deficit magnezija u organizmu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nedostatak magnezija može izazvati promjene u funkcioniranju nervnog i mišićnog sistema. One se mogu javiti u obliku simptoma poput: drhtanja ili grčeva u mišićima, poremećaja krvnog pritiska i rada srca, vrtoglavice, umora, razdražljivosti, nesanice i slično. Deficit magnezija može se javiti i kao posljedica različitih oboljenja, kod primjene nekih lijekova ili usljed povećanih potreba u periodu rasta, trudnoće, stresa ili povećane fizičke aktivnosti.

Uzimajući u obzir izuzetno važnu ulogu koju sam magnezija igra u ljudskom tijelu, te činjenicu da je nedostatak ovog minerala jedan od vodećih nutritivnih deficita, često je potrebno magnezija nadoknaditi suplementima. Preporučena doza je 375 mg na dan.
Tags: magnezijum
Datum: Petak, 22.03.2019.
Broj pregleda: 516
Kategorija: Lifestyle
Autor: Foto:google.ba
IZVOR: klix.ba

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
5 znakova po kojima možemo prepoznati da nam je imunitet oslabljen i kako ga osnažiti
Ne može se s njima: Ovo su najiritantniji horoskopski znakovi
Nevjerojatan prizor: Morski pas doplivao skroz do obale
Fifa zbog koronavirusa uvodi novo nogometno pravilo
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Poznata pjevačica ima koronavirus: "Nisam bila u kontaktu sa zaraženima" (416)
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Nedostatak magnezija jedan je od vodećih nutritivnih deficita
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2020. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping