BH Clubbing
Nezdrava hrana štetnija je od duhanskih proizvoda!
Datum: Subota, 21.06.2014. // Broj pregleda: 1879 // Kategorija: Lifestyle // Autor: //
Nezdrava hrana predstavlja veću opasnost za zdravlje pojedinca od duhanskih proizvoda, čija je prodaja striktno regulirana prije nekoliko godina, zbog čega bi državne vlasti trebale što prije uvesti poreze na štetne prehrambene proizvode, rekao je belgijski profesor Olivier de Schutter na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
De Schutter od 2008. godine obavlja dužnost posebnog UN-ova izvjestitelja o pravu na hranu.On je pozvao na pokretanje pregovora o globalnom djelovanju u borbi protiv epidemije pretilosti.
Oporezivanje nezdravih namirnica
Istaknuo je da nezdrava prehrana danas predstavlja veću prijetnju zdravlju od uživanja u duhanskim proizvodima, te smatra kako bi se što prije trebao donijeti rigorozan plan o uvođenju poreza na određene nezdrave namirnice na jednak način na koji se na međunarodnoj razini uspio postići dogovor o povećanju poreza na duhanske proizvode.UN-ova konvencija o kontroli duhanskih proizvoda, čiji je cilj bio smanjiti smrtnost i zdravstvene probleme što ih uzrokuje uživanje u duhanskim proizvodima, usvojena je 2005. nakon dugotrajnih pregovora unutar WHO-a.
De Schutter je još 2012. kazao kako bi se trebao postići sličan dogovor o hrani koji bi omogućio oporezivanje nezdravih prehrambenih proizvoda, preciznije onih u kojima ima previše zasićenih masti, soli i šećera, a po njegovu mišljenju, trebalo bi regulirati i oglašavanje brze hrane.
Zaštita potrošača
U svom priopćenju specijalni izvjestitelj je istaknuo da će bilo kakav pokušaj promicanja zdravijeg načina prehrane i borbe protiv pretilosti uroditi plodom jedino ako se na policama trgovina uskoro budu nudile zdrave namirnice.
“Državne uprave obično se fokusiraju na kalorijsku vrijednost namirnica, ne vodeći pritom računa o tome kakve se kalorije nude, kolika im je cijena, kome su namijenjene i na koji se način reklamiraju. Ovakve mjere ključne su da bi se kupci zaštitili od agresivnih marketinških kampanja koje nude potpuno pogrešne informacije”, upozorio je.
Datum: Subota, 21.06.2014.
Broj pregleda: 1879
Kategorija: Lifestyle
Autor:
IZVOR: dnevni-list.ba

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
5 znakova po kojima možemo prepoznati da nam je imunitet oslabljen i kako ga osnažiti
Ne može se s njima: Ovo su najiritantniji horoskopski znakovi
Nevjerojatan prizor: Morski pas doplivao skroz do obale
Fifa zbog koronavirusa uvodi novo nogometno pravilo
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Znanstvenici su otkrili važan razlog zašto biste trebali odrijemati popodne
Zobena kaša, chia puding ili voćni smoothie za zdrav doručak i produktivan dan
Top 12 namirnica koje dodatno potiču proizvodnju kolagena
Hrana koja prirodnim putem poboljšava vid
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2020. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping