BH Clubbing
Blaga anemija može imati iznenađujuće pozitivne efekte na organizam
Datum: Subota, 11.05.2019. // Broj pregleda: 206 // Kategorija: Lifestyle // Autor: Foto:google.ba //
Odavno je poznato da nedostatak željeza loše utječe na imunološki sistem. Međutim, prema Washington Postu, nedostatak željeza ili blaga anemija mogu čak biti i od koristi kako bi se tijelo zaštitilo od infekcija. Štaviše, ovo stanje može pomoći u borbi protiv hroničnih bolesti poput raka.

Nedostatak željeza je najčešći uzrok anemije, posebno kod trudnica i ljudi koji su pothranjeni. Iako je anemija najčešće uzrokovana nedostatkom željeza, ova dva stanja nisu uvijek povezana.

Tretmani blage anemije nastale direktno zbog nedostatka željeza se kreću od promjene prehrambenih navika i uzimanja suplemenata, sve do lijekova i operacija, ali ako se ne liječi ovo stanje ono može imati jak utjecaj na kvalitetu života, pa čak imati i opasne posljedice.

Mogu li nas nedostatak željeza i posljedična anemija zaista zaštititi od infekcija? Ryan Zarychanski, ljekar i naučnik s Univerziteta u Manitobi, čiji istraživački interesi uključuju korisne aspekte nedostatka željeza i anemija, rekao je Washington Postu da je to zaista moguće.

"Uz rijetke izuzetke, bakterijama je potrebno željezo da bi one funkcionirale. Ukoliko izuzmete željezo, bakterije se ne mogu razmnožavati, što znači da vaše tijelo može lakše prevladati bolest, posebno infekciju", objasnio je Zarychanski u publikaciji.

Ovo je potkrijepljeno dokazima iz studije provedene 2003. godine koja je otkrila da davanje suplemenata željeza predškolskoj djeci u Zanzibaru, endemskom području malarije, zapravo može biti štetno.

UNICEF primjećuje da je oko 600 miliona djece predškolskog i školskog uzrasta anemično, a procjenjuje se da se polovina tih slučajeva može pripisati nedostatku željeza.

Ispitivanje objavljeno u časopisu The Lancet na kraju je zaustavljeno zbog toga što su naučnici došli do zaključka da su djeca nakon primjene suplemenata željeza imala visok rizik od nastanka teške malarije. Druga studija iz 2013. godine pokazala je da djeca u Pakistanu koja su dobijala suplemente željeza mogu razviti dijareju i respiratorne probleme.

Često ljekari preporučuju da se konzumiranjem hrane bogate željezom čovjek bori protiv anemije. Međutim, studije su pokazale na problem "preopterećenja željezom", koji može potencijalno oštetiti unutrašnje organe i povećati rizik od dijabetesa, srčanog udara i raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Preopterećenje željezom obično je uzrokovano genetskim defektima i ono može dovesti do otkazivanja organa ako se ne liječi. Osobe s ovim poremećajem imaju povećan rizik od raka jetre, dok smanjenjem svojih zaliha željeza ujedno i smanjuju rizik od raka.

Stručnjaci su također razmatrali efekte prevelike koncentracije željeza na imuni sistem i otkrili su da višak može imati štetne efekte na različite funkcije ćelija, tkiva i organa te da može uzrokovati povećanje rizika od infekcija.

Međutim, ako vam je dijagnosticirana anemija zbog nedostatka željeza i razmišljate o reduciranju hrane bogate željezom i sličnih suplemenata, ipak trebate razgovarati sa svojim ljekarom.
Datum: Subota, 11.05.2019.
Broj pregleda: 206
Kategorija: Lifestyle
Autor: Foto:google.ba
IZVOR: klix.ba

Najnovije Novosti
Najnovije novosti
Već trailer najspektakularnije serije o planetima ostavit će vas bez daha
Huddersfield ispao iz lige, ali zaradio vrtoglavnih 110 miliona eura
Pogledajte kako je Sanaderova kći na svadbi otkačila uz pjesmu Bella Ciao
Hrana koja prirodnim putem poboljšava vid
Najčitanije zadnjih 7 dana
Najčitanije novosti zadnjih 7 dana
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI OŽENJENIH MUŠKARACA: Otkrili zašto varaju svoje žene! (20705)
Pojavila se nova snimka napada na Schwarzeneggera, evo što je napadač vikao (3980)
Marija Šerifović stolicom gađala kolegicu iz žirija (2682)
Mostar, grad bahatih žena? (2336)
Novosti s povezanim sadržajem
Novosti s povezanim sadržajem
Hrana koja prirodnim putem poboljšava vid
Koliko vam je proteina dnevno potrebno?
Blaga anemija može imati iznenađujuće pozitivne efekte na organizam
Preskačete doručak? Znanstvenici tvrde da postoji razlog zašto ne biste smjeli
  Like us on Facebook
  Watch us on Youtube
  Follow us on Twitter
  [email protected]
Sva prava pridržana. BH Clubbing 2009 - 2019. This site is design by GCR production, powered by Vinis-WebDeveloping